Provocări în familiile cu un părinte plecat la muncă în străinătate - PROEDUCAȚIE
Skip to content
Home » Blog » Provocări în familiile cu un părinte plecat la muncă în străinătate

Provocări în familiile cu un părinte plecat la muncă în străinătate

Decizia de a pleca în străinătate nu este niciodată ușoară pentru un părinte, dar perspectiva îmbunătățirii situației materiale îl motivează și îl determină să urmeze acest drum. Chiar dacă plecarea unui singur părinte ar putea părea teoretic o situație mai ușor de acceptat de către un copil, comparativ cu plecarea ambilor părinți, în realitate, impactul emoțional și psihologic asupra copilului poate fi la fel de intens. Copilul se vede nevoit să se adapteze la o nouă dinamică familială și să se integreze într-o nouă rutină, confruntându-se simultan cu un val nou de emoții.

Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

În urma acestei schimbări, părintele rămas acasă, responsabil pentru creșterea copilului, se va confrunta cu numeroase provocări, având acum sarcina de a îndeplini rolurile ambilor părinți. Acest lucru implică nu doar organizarea programului, ci și furnizarea unui suport emoțional constant pentru a ajuta la depășirea acestei perioade de tranziție. Pentru a naviga mai ușor prin această perioadă de adaptare, este crucial ca părinții să înțeleagă de la început ce provocări pot apărea, subiect pe care îl vom detalia în continuare. 

Dezechilibre emoționale

Copiii pot dezvolta sentimente intense de tristețe și anxietate când sunt separați de unul dintre părinți, chiar dacă au parte de iubire de la părintele rămas. Această separare poate induce o stare de neliniște profundă și poate contribui la dezvoltarea unui sentiment de abandon. În acest context, este esențial ca părintele rămas responsabil să fie extrem de atent la nevoile și provocările copilului și să încerce să îi ofere sprijin emoțional constant pentru a-l ajuta să se adapteze mai ușor la această situație.

Impactul asupra performanței școlare

Deseori, sub influența acestor emoții negative, copiii își pot pierde motivația pentru școală sau pot dezvolta probleme de concentrare care vor duce, în cele din urmă, la scăderea performanțelor școlare. De aceea, părintele prezent trebuie să fie extrem de implicat în aspectele educaționale, stabilind o rutină zilnică bine echilibrată, care include și perioade dedicate studiului. Totodată, este important să verifice temele și să ofere ajutorul necesar atunci când este nevoie.

Responsabilități mai multe

Părintele rămas va întâmpina provocări majore, fiind nevoit să se adapteze noii dinamici familiale și să preia responsabilități suplimentare. În plus, va trebui să își concentreze o parte semnificativă din atenție asupra nevoilor copilului, deoarece pentru acesta, schimbarea este de multe ori mai dificilă de procesat decât pentru un adult. Astfel, responsabilitățile părintelui se vor extinde de la gestionarea activităților de zi cu zi la susținerea emoțională și dezvoltarea copilului. 

În acest context, este esențial ca părintele rămas acasă să devină un punct de stabilitate în familie și să echilibreze cu succes provocările care apar în urma plecării celuilalt părinte. Pe de altă parte, și părintele plecat trebuie să se implice pentru a oferi suport emoțional și pentru a participa la luarea deciziilor importante, atât pentru copil, cât și pentru întreaga familie. Colaborarea și implicarea ambilor părinți facilitează semnificativ gestionarea acestei situații, făcând-o mai ușor de suportat și acceptat de către copil. Pentru a afla mai multe despre provocările întâlnite de familii aflate în astfel de situații, te încurajăm să descarci Ghidul PROeducație. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *