Ghidul tutorului: Strategii de prevenire a abandonului școlar - PROEDUCAȚIE
Skip to content
Home » Blog » Ghidul tutorului: Strategii de prevenire a abandonului școlar

Ghidul tutorului: Strategii de prevenire a abandonului școlar

Abandonul școlar reprezintă o realitate actuală, a cărei rată clasează România printre primele țări din Europa care se confruntă cu această problemă. Majoritatea cazurilor de abandon școlar sunt cauzate de diverse dificultăți întâmpinate de copii, care le diminuează interesul pentru educație sau îi împiedică să participe la activitățile școlare. O contribuție semnificativă la această problemă o are absența părinților din viața de zi cu zi a copilului. Situațiile financiare dificile obligă adesea părinții să opteze pentru munca în străinătate, lăsând copilul în îngrijirea unui tutore.

Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

Deși lipsa suportului parental direct poate avea o influență negativă asupra performanțelor școlare ale copilului, tutorele poate juca un rol extrem de important în schimbarea acestui parcurs. Acesta este și unul dintre motivele cele mai importante pentru care părinții trebuie să se asigure prin toate mijloacele că cel mic va rămâne în grija unei persoane responsabile, care va reuși să îi ofere tot suportul de care are nevoie pentru a se dezvolta într-un mediu sănătos și sigur. În continuare, explorăm împreună metodele prin care tutorele poate preveni riscul de abandon școlar al copilului, asigurându-se că acesta beneficiază de un parcurs educațional stabil și eficient.

Crearea unui mediu stabil: Pentru copii, stabilitatea și o rutină clar definită sunt esențiale pentru a simți siguranță și normalitate. Tutorele ar trebui să mențină cât mai mult posibil obiceiurile stabilite de părinți, efectuând doar ajustările necesare pentru a facilita adaptarea copilului. Deși schimbarea mediului poate avea un impact semnificativ asupra copilului, cu un program bine structurat, el se va obișnui treptat.

Implicare în educație: Tutorele trebuie să aibă suficientă disponibilitate pentru a se implica în viața copilului, în special când vine vorba de educație. Chiar dacă părinții păstrează o legătură constantă, în care îl verifică și se asigură că temele sunt făcute și lecțiile învățate, este important ca și tutorele să fie responsabil de această parte. Acest lucru presupune o verificare regulată a temelor și un interes constant față de evoluția copilului la școală, menținând totodată și o legătură strânsă cu profesorii.

Toate aceste demersuri îl pot motiva și încuraja pe copil să aibă performanțe bune la școală, dar și să dezvolte un sentiment de responsabilitate.

Suport emoțional: În lipsa părinților, tutorele devine persoana care va putea să răspundă cel mai bine la nevoilor pe care le are copilul, dar și să îl ajute să depășească anumite provocări. Acest lucru presupune o înțelegere profundă a sentimentelor copilului, precum și posibilitatea de a-i oferi confort și ghidare atunci când acesta are nevoie. Astfel, pe lângă siguranță, tutorele trebuie să fie un punct de sprijin emoțional constant, pentru a preveni situațiile în care copilul se simte neglijat sau neînțeles.

O astfel de schimbare majoră în viața unui copil poate avea efecte negative semnificative atunci când nu există implicare din partea tutorelui. Părinții trebuie să aleagă un tutore
responsabil și empatic, care să fie dispus să devină un suport pentru copil în dezvoltarea acestuia și este, de asemenea, dispus să își dedice o bună parte din timp pentru a realiza acest lucru. Descarcă în continuare Ghidul PROeducație pentru mai multe informații relevante în acest sens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *