Rolul școlii în sprijinirea copiilor cu părinți plecați în străinătate - PROEDUCAȚIE
Skip to content
Home » Blog » Rolul școlii în sprijinirea copiilor cu părinți plecați în străinătate

Rolul școlii în sprijinirea copiilor cu părinți plecați în străinătate

Școala, locul unde copiii își petrec o parte semnificativă din timp, are un rol esențial în a asigura un mediu incluziv și pozitiv, proprice învățării și dezvoltării personale și sociale. Cu toate acestea, există cazuri în care unii copii întâmpină dificultăți în parcursul lor educativ, provocate de anumite situații care au loc dincolo de porțile școlii. 

Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

Atunci când părinții aleg să plece în străinătate pentru a asigura un viitor material mai bun pentru familie, copiii ajung să sufere enorm din cauza acestei alegeri care, de cele mai multe ori, rămâne singura opțiune. Această schimbare declanșează sentimente intense de anxietate și tristețe, ceea ce poate afecta în mare măsură performanțele școlare ale copiilor. Pentru a facilita procesul de dezvoltare a copilului și pentru a vă asigura că aceasta va avea parte de sprijinul necesar, este crucial să informați cadrele didactice despre situația familiei pentru ca acestea să îi poată ajuta într-un mod eficient. 

Cum pot ajuta școlile copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate?

Crearea unui mediu inclusiv

Cadrele didactice trebuie să recunoască și să știe cum să gestioneze situațiile mai sensibile, în care copiii pot fi afectați psihic de anumite schimbări ce au loc în viața lor. În acest sens, aceștia îi pot încuraja să fie activi la ore și să participe la discuții și proiecte de grup. 

De asemenea, este important ca orice profesor să creeze în clasă o atmosferă primitoare, în care copiii să se simtă confortabil și în care să își poată exprima emoțiile și provocările cu care se confruntă, fără să simtă prejudecăți din partea celorlalți colegi. Acest lucru se poate realiza prin exerciții de grup care au ca focus principal înțelegerea și respectul reciproc, precum și prin stabilirea unor reguli clare ale clasei, care trebuie respectate de fiecare elev în parte. 

Comunicare deschisă cu familia

Menținerea unei comunicări cât mai deschise cu părinții este esențială, deoarece poate ajuta în procesul de acomodare al copilului. Astfel, profesorii ar trebui să fie deschiși și să discute cu părinții progresul pe care îl are copilul și eventualele provocări cu care se confruntă. Având în vedere perioada pe care copilul o petrece în mediul școlar, cadrele didactice pot fi buni observatori ai comportamentelor copiilor și pot interveni astfel alături de părinți pentru a găsi soluții atunci când este cazul. 

Activități extracurriculare

Orice activitate este benefică pentru un copil, în special atunci când trece printr-o perioadă mai grea. Profesorii pot încuraja copiii să se implice în activități care corespund pasiunilor și intereselor lor. Astfel de activități sprijină dezvoltarea de noi abilități și ajută la crearea unui sentiment de apartenență la un grup.

Fiecare copil se va manifesta diferit atunci când va fi pus în fața unei schimbări așa mari. Așasar, părinții trebuie să se asigure că oamenii care vor face parte din viața acestuia sunt conștienți de această schimbare și sunt pregătiți să ofere sprijin adaptat nevoilor individuale ale copilului. În continuare te invităm să descarci Ghidul PROeducație pentru a afla mai multe despre situațiile cu care se poate confrunta un copil atunci când părinții sunt nevoiți să plece în străinătate, dar și care sunt eventualele soluții pentru a-I ajuta în acest proces de acomodare. Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *