Consecințele emoționale ale absenței părinților în viața copilului - PROEDUCAȚIE
Skip to content
Home » Blog » Consecințele emoționale ale absenței părinților în viața copilului

Consecințele emoționale ale absenței părinților în viața copilului

Orice părinte își dorește să își sprijine copilul pe parcursul dezvoltării lui și să îi asigure resursele necesare pentru realizarea tuturor aspirațiilor pe care le are. Din păcate, pentru mulți părinți acest lucru nu este posibil din cauza limitărilor financiare, fiind nevoiți astfel să găsească soluții pentru îmbunătățirea situației. Adesea, acest lucru presupune plecarea în străinătate pentru asigurarea unui trai mai bun, o decizie care poate afecta copilul din mai multe puncte de vedere. 

Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

În drumul spre maturitate, un copil are  un parcurs emoțional cu multe suișuri și coborâșuri, învățând constant cum să își înțeleagă emoțiile și cum să le gestioneze. Acest proces al dezvoltării emoționale este cu mult îngreunat atunci când un copil este separat de părinți, deoarece lipsa suportului parental afectează în mod direct parcursul de învățare a gestiunii emoțiilor. Fără pregătire pentru momentul separării, este esențial ca părinții să înțeleagă emoțiile copilului și să îi ofere suportul necesar pentru adaptarea cât mai ușoară la noua realitate, evitând astfel impactul pe termen lung.

Dezvoltare emoțională

Copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate se confruntă adesea cu sentimente de insecuritate, anxietate și tristețe. Toate aceste emoții îi fac să fie mai vulnerabili în fața provocărilor emoționale, ceea ce poate impacta negativ dezvoltarea lor psiho-emoțională. În consecință, aceste emoții pot duce la retragerea socială, dificultăți în adaptarea în diverse grupuri sau dezvoltarea relațiilor sociale.

Totodată, copiii pot să se simtă neglijați și că nu mai sunt o prioritate pentru părinți, ceea ce le poate afecta încrederea și stima de sine. O astfel de percepție, destul de comună, le poate crea senzația de abandon, deoarece copiii nu au capacitatea de a înțelege necesitatea acestei despărțiri. 

Implicații școlare

Când intervin astfel de emoții puternice, șansele ca performanțele școlare să fie afectate sunt relativ mari. Părinții joacă un rol important în motivarea și determinarea copilului de a învăța și de a-l ajuta să descopere cât de multe oportunități îi poate oferi viața atunci când își dă interesul la școală. În lipsa unui suport adecvat, copiii își pot pierde repede interesul, mai ales dacă nu sunt verificați contant la teme și încurajați să studieze.  

Schimbarea comportamentului

Din cauza stresului și a altor sentimente negative, copiii pot ajunge să își schimbe comportamentul și să acționeze ghidați de aceste trăiri apăsătoare. Obiceiurile legate de somn și alimentație îi pot afecta în mare măsură, fiind predispuși la insomnii, mâncatul excesiv sau chiar refuzul de a se alimenta corespunzător. 

Luând în considerare aceste schimbări care pot apărea, părinții trebuie să fie mereu în gardă pentru a interveni și pentru a-i oferi celui mic tot suportul și sprijinul de care are nevoie. Chiar și de la distanță, conexiunea părinte-copil poate fi la fel de puternică și autentică, prin oferirea iubirii necondiționate, ajutor în gestionarea emoțiilor, cât și încurajări în parcursul educațional. Pentru a înțelege mai bine problemele care pot să apară, dar și cum pot fi acestea rezolvate, te invităm în continuare să descarci Ghidul PROeducație pentru mai multe detalii. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *