Decizia plecării în străinătate vine la pachet cu o mulțime de provocări pe care un copil trebuie să le confrunte. Atunci când acesta se află la o vârstă fragedă, beneficiul financiar nu poate compensa întotdeauna lipsa prezenței fizice a părinților. Din punct de vedere emoțional, această schimbare îl poate afecta în mod semnificativ și poate, de asemenea, declanșa sentimente profunde de anxietate, abandon și tristețe. Toate aceste provocări sunt mult prea greu de gestionat pentru un copil, așadar este crucial ca orice părinte să se implice și să facă tot acest proces de trecere a copilului la noua viață cât mai ușor de înțeles, oferindu-i sprijin constant.
Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate
Este inevitabil ca această plecare să nu implice o serie de emoții mixte, atât pentru copil, cât și pentru părinte. Astfel, pentru a vă asigura că faceți tot posibilul ca relația să funcționeze la fel de bine și la distanță, iar copilul să simtă în permanență că sunteți alături de el în fiecare etapă a dezvoltării, este recomandat să aplicați diverse tactici pentru a face ca acest lucru să funcționeze.
Comunicare regulată: Pentru a-l asigura pe cel mic că veți păstra acea conexiune puternică, este important ca acesta să știe și să înțeleagă că veți avea convorbiri constante, fie prin apeluri telefonice, fie prin apeluri video. În acest fel, sentimentele de abandon pe care le poate dezvolta un copil în absența fizică a părinților pot fi atenuate. În plus, aceste momente de comunicare pot fi o oportunitate ideală de a râde împreună și de a împărtăși diverse experiențe, consolidând astfel legătură dintre voi.
Participarea activă în viața copilului: Chiar dacă sunteți la distanță, este important să fiți la curent cu toate evenimentele care au loc în viața copilului. În acest fel puteți fi alături de el prin diverse sfaturi și îndrumări, să vă bucurați împreună de reușite și să îl susțineți atunci când întâmpină obstacole. Cunoașterea activităților de la școală, a prietenilor săi, cât și pasiunile pe care le dezvoltă, îi pot oferi celui mic un sentiment de încredere și de siguranță.
Crearea unor obiceiuri: Pentru un copil, rutina este extrem de importantă pentru asigurarea unui mediu ideal de dezvoltare. Prin stabilirea unor obiceiuri comune, precum lectura unei povești o dată pe săptămână la telefon, oferirea unor mici atenții atunci când cel mic are parte de o reușită, sau realizarea temelor împreună prin apel video, poate oferi copilului un sentiment de normalitate, care ajută la compensarea lipsei fizice a părinților.
Nu în ultimul rând, un alt punct cheie în păstrarea unei relație ideale o reprezintă ședințele de terapie de care poate beneficia copilul. Aceste sesiuni îi pot asigura un mediu sigur unde poate să învețe cum să își gestioneze mai bine emoțiile și să rezolve orice temeri sau preocupări care au venit odată cu această despărțire de părinți.
Chiar dacă separarea fizică poate reprezenta o provocare, atunci când există implicare din partea părinților, relația poate rămâne la fel de puternică și intensă. Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să se întâmple, este important să vă implicați și să căutați cele mai bune metode și instrumente prin care să vă asigurați că îl veți feri pe cel mic de eventuale traume. În continuare, te invităm să descarci Ghidul PROeducație pentru a afla mai multe informații despre provocările cu care se poate confrunta un copil care trece print-o astfel de experiență. (https://www.proiect-proeducatie.ro/descarca-ghidul/ ).