Impactul absenței părinților asupra relațiilor sociale ale copiilor - PROEDUCAȚIE
Skip to content
Home » Blog » Impactul absenței părinților asupra relațiilor sociale ale copiilor

Impactul absenței părinților asupra relațiilor sociale ale copiilor

Modul în care un copil se integrează în societate și felul în care își construiește relațiile sociale vor avea un impact semnificativ în viața de adult. Încă de la o vârstă fragedă, comunicarea într-un grup este importantă deoarece ajută la dezvoltarea unor abilități esențiale, precum înțelegerea, empatia, ascultarea activă și rezolvarea problemelor. Atunci când un copil deprinde aceste abilități de la o vârstă timpurie, acesta va fi mai pregătit să se confrunte cu diverse situații care pot apărea la o vârstă matură, în raport cu relațiile umane.

Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

Atunci când părinții sunt nevoiți să se despartă de copii pentru o anumită perioadă, cei mici se pot confrunta cu diverse trăiri și emoții, care pot influența modul în care interacționează cu colegii sau cu alți copii din diverse medii. Sentimentele de tristețe și teama de abandon îi pot face să devină mai retrași și să evite astfel orice formă de interacțiune care nu este obligatorie. Mai mult, pot dezvolta mecanisme puternice de apărare în fața unor posibile traume, care îi vor face să se închidă în ei și să evite aprofundarea relațiilor cu ceilalți. 

Pentru a evita astfel de situații, care pot avea un efect negativ în dezvoltarea copilului, părinții trebuie să ia în considerare găsirea unor soluții pentru a-l susține și sprijini pe cel mic odată cu această schimbare. Deseori, simpla interacțiune telefonică nu poate garanta stabilitatea emoțională și socială a copilului, astfel că este necesar ca părinții să se implice activ în formare copilului, chiar și de la distanță. 

Participarea la activități de grup: Activitățile extracuriculare sunt o modalitate excelentă pentru copil de a-l pune într-o situație în care să îi fie stimulată capacitatea de socializare și de dezvoltare a abilităților de interacțiune într-un grup. În acest sens, părinții trebuie să descopere ce înclinații sau pasiuni are copilul și să îl încurajeze să urmeze o activitate pe placul acestuia, precum un club de lectură, lecții de desen, teatru, sport și așa mai departe. Implicarea în astfel de activități poate să ajute copiii să formeze relații de prietenie, dar și să își dezvolte creativitatea. 

Informarea cadrelor didactice: Acest aspect este crucial deoarece oferă cadrelor didactice o perspectivă mai clară asupra comportamentelor pe care le-ar putea dezvolta copilul. Astfel, acestea pot interveni și își pot adapta metodele de învățare pentru a răspunde nevoilor specifice ale copilului. Prin înțelegerea situației, cadrele didactice pot deveni mai empatice și îi pot încuraja pe cei mici în interacțiunea cu persoanele din jur. 

În astfel de situații, atunci când părinții sunt nevoiți să plece în străinătate pentru asigurarea unui trai mai bun, este mult mai bine ca aceștia să acționeze preventiv, decât să aștepte ca problemele să apară. Fiecare activitate și fiecare soluție pe care o aplicați îl poate ajuta pe cel mic să fie mai deschis și să facă față mai bine provocărilor care pot apărea odată cu această schimbare.

În lipsa părinților, copilul trebuie să simtă că este sprijinit și susținut în fiecare etapă a vieții. Doar în acest fel părinții se pot asigura că efectele acestei despărțiri nu îl vor afecta în procesul dezvoltării și al interacțiunilor cu persoanele din jur. Pentru a înțelege mai bine situațiile prin care trece un copil atunci când este despărțit de părinți, dar și care sunt eventualele soluții, te invităm să descarci ghidul PROeducație de aici. (https://www.proiect-proeducatie.ro/descarca-ghidul/ )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *