Ghidul părinților plecați în străinătate: cum alegi îngrijitorul potrivit pentru copil? - PROEDUCAȚIE
Skip to content
Home » Blog » Ghidul părinților plecați în străinătate: cum alegi îngrijitorul potrivit pentru copil?

Ghidul părinților plecați în străinătate: cum alegi îngrijitorul potrivit pentru copil?

Atunci când posibilitățile din țară sunt limitate din punct de vedere financiar, iar efortul depus nu se reflectă în rezultate, multe familii iau decizia de a pleca în străinătate. Această decizie, deși poate aduce un plus de confort financiar, are potențialul de a avea un impact profund și negativ asupra copiilor care rămân în țară. Schimbările radicale din viața lor, precum și adaptarea la o nouă viață alături de persoana la care va fi plasat în grijă, poate reprezenta un risc. Acest lucru se poate întâmplă în cazul în care alegerea îngrijitorului nu se face după niște criterii importante, pe care le vom discuta în continuare. 

Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

Copilul, chiar dacă se află la o vârstă fragedă, poate înțelege și percepe mai mult decât ne-am imagina. Chiar dacă nu va putea să își exprim emoțiile și gândurile ca un adult, acesta cu siguranță va trăi sentimente puternice în momentul în care este despărțit de părinți. Astfel, este de la sine înțeles cât e de important pentru acesta să rămână în grija unei persoane empatice, care să îl înțeleagă și să îl ajute să treacă cu bine de această perioadă dificilă. 

Criterii importante în alegerea unui îngrijitor potrivit

Mediul familiar

Pentru ca această schimbare să nu fie atât de impactantă, este esențial ca persoana pe care o luați în considerare ca îngrijitor să fie cunoscută de către copil și să facă parte din mediul său familiar. În acest caz, o rudă sau o persoană mai apropiată poate fi cea mai bună alegere pentru cel mic. 

Disponibilitate

Deși relația preexistentă cu îngrijitorul e esențială, este la fel de crucial ca această persoană să aibă disponibilitatea necesară pentru a prelua o astfel de responsabilitate. Îngrijirea unui copil merge dincolo de sarcinile de bază, precum asigurarea unei alimentații potrivite sau supravegherea temelor. Acesta trebuie să se implice activ în dezvoltarea copilului, să îl ajute să se orienteze și să îl încurajeze să ia parte la diverse activități. 

Valori și principii

Modul în care o persoană se ghidează în viață după anumite principii și valori poate oferi o viziune destul de clară pentru părinți în legătură cu influența pe care ar putea să o aibă și asupra copilului. Trebuie să vă asigurați că acestea sunt în concordanță cu ceea ce doriți pentru cel mic, astfel încât aceste principii și valori să aibă o influență pozitivă în creșterea și dezvoltarea copilului. 

Comunicare deschisă

Un alt criteriu esențial în privința alegerii celui mai potrivit îngrijitor este capacitatea acestuia de a păstra o comunicare deschisă și transparență cu părinții. Indiferent de distanță, acesta trebuie să comunice cât mai frecvent cu părinții și să îi pună la curent cu noutățile din viața copilului, progresul pe care îl face și eventualele provocări cu care se confruntă. Acest proces ajută la consolidarea încrederii părinților în capacitatea îngrijitorului de a se ocupa în mod corespunzător de bunăstarea celui mic. 

Pentru a vă asigura că veți lua cea mai bună decizia în privința persoanei care va rămâne responsabilă de creșterea copilului după plecarea voastră, este esențial să vă luați timp suficient pentru a o cunoaște cât mai bine.  Datorită influenței semnificative pe care îngrijitorul o poate avea asupra copilului, e vital să aveți încredere că acesta va fi în mâinile unei persoane devotate și competente. În continuare, te invităm să descarci Ghidul PROeducație pentru a te informa mai bine despre impactul pe care îl poate avea plecarea în străinătate în viața copilului, dar și care sunt soluțiile la eventuale probleme care pot apărea. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *