Indiferent de circumstanțe, despărțirea de părinți este o experiență dificilă pentru orice copil. Chiar dacă această decizie este benefică pentru cel mic din perspectiva financiară, de cele mai multe ori, această parte nu poate compensa sentimentele profunde de tristețe pe care acesta le simte. Majoritatea părinților care sunt nevoiți să facă această schimbare se bazează pe faptul că timpul va rezolva orice rană emoțională pe care o avea copilul. Cu toate acestea, pe termen lung, consecințele impactului emoțional resimțit poate avea repercusiuni serioase în dezvoltarea copilului și în relațiile pe care acesta le va forma în viitor.
Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate
Toate stările și trăirile nerezolvate de furie, tristețe sau abandon pot evolua chiar și în tulburări emoționale sau comportamentele, ceea ce poate influența modul în care un copil crește și se adaptează în societate. Într-o astfel de situație, este important ca părinții să înțeleagă care sunt aceste consecințe și ce soluții există pentru a putea fi combătute astfel încât copilul să aibă parte de un viitor mai bun.
Probleme de atașament
Din cauza impactului resimțit în urma separării de părinți, copiii pot dezvolta anumite probleme de atașament. Aceste probleme împiedică de cele mai multe ori formarea unor relații sănătoase la maturitate, cât și stabilirea unor legături cu persoanele din jur. Astfel, stările de anxietate și neliniște pot izbucni, deseori fără ca individul să conștientizeze de unde pornesc aceste traume.
Probleme emoționale și comportamentale
Orice traumă din copilărie care a avut un impact puternic emoțional pentru copil poate avea repercusiuni serioase atunci când acesta ajunge la maturitate. Atunci când părinții nu înțeleg și nu știu cum să ajute copilul, acesta poate dezvolta sentimente intense de tristețe și de anxietate care, atunci când nu sunt rezolvate, pot să îi afecteze pe parcurs calitatea vieții și modul în care va reuși să se integreze în grupurile sociale.
Probleme academice
Atunci când copiii sunt scoși din rutina cu care erau obișnuiți și nu au parte de sprijin și îndrumare, pot să își piardă motivația și dorința de a excela în plan academic. Rata de abandon în România reprezintă un procent îngrijorător, iar o bună parte din copiii care renunță la școală sunt cei ai căror părinți sunt plecați în străinătate și care trăiesc în medii defavorizate. Lipsa interesului față de mediul academic poate proveni din traume emoționale, pe care cei mici le dezvoltă atunci când sunt supuși unei schimbări majore în viața lor.
Aceste probleme pot avea un impact negativ în viitorul acestor copii, însă cu sprijinul și suportul necesar, lucrurile pot să meargă într-o direcție bună. Atunci când copilul este pregătit pentru această schimbare și învățat cum să își gestioneze toate emoțiile și trăirile, poate să depășească mai ușor această etapă, evitând astfel să îi fie afectat viitorul. Ședințele de terapie, plasarea celui mic în grija unei persoane responsabile, cât și o comunicare deschisă și constantă cu părinții, sunt aspecte importante pe care trebuie pus accent pentru menținerea stării de bine a copilului. Mai multe informații cu privire la problemele pe care le pot întâmpina copiii aflați în această situație, dar și soluțiile care pot preveni eventuale traume, le poți găsi în Ghidul PROeducație, pe care îl poți descărca de aici.