Cum pregătești un copil pentru separarea de părinți? - PROEDUCAȚIE
Skip to content
Home » Blog » Cum pregătești un copil pentru separarea de părinți?

Cum pregătești un copil pentru separarea de părinți?

Oportunitățile financiare reduse reprezintă una dintre principalele cauze pentru care mulți părinți aleg să plece în străinătate, în speranța unui viitor mai bun. Un astfel de sacrificiu este făcut în special cu gândul la copil, pentru a-i oferi șansa să nu simtă lipsuri și pentru a-i putea asigura toate resursele de care nevoie pentru a reuși pe mai departe. O astfel de decizie nu vine niciodată ușor, deoarece această separare reprezintă pentru copil un moment dureros, cu o încărcătură emoțională foarte mare. Pentru familiile care trec prin această situație, este esențial să înțeleagă modul prin un copil trebuie pregătit din punct de vedere emoțional și psihologic pentru această schimbare. 

Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

Fiecare copil va experimenta diferit o astfel de situație, însă este important să te asiguri că este înțeles și susținut în toate etapele acestei schimbări. Indiferent dacă această plecare este temporară sau de lungă durată, copilul trebuie pregătit pentru acest moment și asigurat că relația cu părinții va rămâne la fel de puternică, chiar și de la distantă. 

Comunicare transparentă

Chiar dacă cel mic se află la o vârstă mai fragedă, este important să îi fie comunicat cât mai deschis motivul luării acestei decizii, deoarece îl poate ajuta să se adapteze mai ușor la noua situație. Folosirea unor termeni ușor de înțeles, cât și niște explicații clare și concise, vor ajuta copilul să asimileze mai bine informația și să proceseze mai ușor emoțiile asociate cu această schimbare. 

Creează un calendar

Un alt aspect care ar putea să facă trecerea mai ușoară la nouă viață este crearea unui calendar, în care puteți seta împreună anumite date care îi vor oferi un cadru de referință, ajutându-l astfel să anticipeze momente importante care vor urma. De exemplu, puteți trece data la care vă veți revederea, sărbătorile pe care le veți petrecere împreună, orele la care vă puteți auzi la telefon și așa mai departe. Acest calendar, pe lângă faptul că aduce o înțelegere mai bună cu privire la această situație, poate funcționa și ca un instrument puternic care îi oferă copilului confort și încredere, amintindu-i constant că distanța nu înseamnă o întrerupere a relației. 

Terapie

În unele cazuri, procesul de acceptare a acestei decizii este mult prea greu de gestionat pentru părinți, iar în acest sens este necesară intervenția unui specialist, mai exact a unui psiholog. Această persoană poate să ajute copilul prin diverse metode și instrumente să gestioneze mai bine emoțiile cu care se confruntă și să faciliteze trecerea prin aceste moment dificile. 

Acomodarea cu îngrijitorul

Nu în ultimul rând, pentru a evita o trecere bruscă de la viața cu care era obișnuit copilul, este recomandat ca procesul de acomodare cu noul îngrijitor să înceapă din timp. Acest lucru presupune vizite ocazionale în noul mediu înainte de plecarea efectivă a părinților, permițând astfel copilului să se familiarizeze cu îngrijitorul și cu noua rutină. De asemenea, activitățile comune cu îngrijitorul sunt recomandare, deoarece contribuie la crearea unei relații între cei doi. 

Orice schimbare majoră din viața unui copil trebuie realizată în mai multe etape, astfel încât procesul de acomodare să decurgă cât mai ușor și firesc. Stările emoționale pot fi intense, de la tristețe la confuzie, sau chiar revoltă, însă atunci când copiii sunt susținuți și primesc răspunsuri la întrebările lor, aceste emoții pot fi gestionate și controlate. Dacă vrei să descoperi mai multe despre ce înseamnă pentru un copil această experiență, te invităm în continuare să descarci Ghidul PROeducație chiar aici.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *