Expunerea la abuz - PROEDUCAȚIE
Skip to content
Home » Blog » Expunerea la abuz

Expunerea la abuz

Realitatea zilelor noastre îi determină pe mulți părinți să opteze pentru emigrare în căutarea oportunităților financiare necesare pentru a susține întreaga familie. Copiii rămân de obicei în urmă, lăsați în grija prietenilor de familie sau a rudelor, iar durata acestei separări poate fi, de cele mai multe ori, nesigură. Există numeroase cazuri în care copiii aflați într-un astfel de context au primit o educație bună și au urmat în mod firesc etapele normale ale copilăriei însă, din păcate, există și excepții în care situația nu a fost la fel de favorabilă. Uneori, acest sacrificiu făcut de părinți vine cu un cost greu pentru copii. 

Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

Copiii care sunt lăsați în grija altor membri ai familiei sau care sunt lăsați pe cont propriu se confruntă cu un risc crescut de a deveni victime ale abuzului și neglijării, care pot lua diverse forme. Chiar dacă părinții sunt prezenți în viața copilului, de la distanță, aceste situații pot să apară fără ca aceștia să fie conștienți de ele. 

Expunerea la neglijare

Aceasta este una dintre cele mai frecvente forme de abuz întâlnite în cazul copiilor cu părinți plecați în străinătate. Aceasta apare atunci când persoana responsabilă de îngrijirea copilului nu manifestă empatie și nu este dispusă să se ocupe de nevoile acestuia. De cele mai multe ori, lipsa de supraveghere și interacțiune poate duce la neglijare atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic. 

Abuzul emoțional

În unele situații, copiii pot fi expuși la abuzuri ce țin de latura lor emoțională, venite din partea persoanelor care sunt responsabile pentru îngrijirea lor. Acest lucru se întâmplă deseori subtil, prin mici acte de manipulări emoționale, control excesiv sau intimidare, care pot evolua către forme mai grave de abuz psihologic. Impactul unor astfel de abuzuri poate fi extrem de dăunător pentru copil, deoarece acesta se află la o vârsta la care este foarte ușor de influențat. Totodată, toată această situație vine la pachet și cu încărcătura emoțională pe care copilul o are cu această nouă schimbare în care trebuie să se adapteze la situația plecării părinților. 

Aceste situații sunt frecvent întâlnite, din păcate, iar ele trebuie abordate cu multă atenție pentru a putea fi rezolvate. Există mai multe instrumente și metode prin care părinții pot să prevină ca acest lucru să se întâmple și să se asigure astfel că își vor lăsa copilul într-un mediu sigur, în care va primi îngrijirea de care are nevoie. 

Programe de consiliere

Copiii ar trebui să aibă acces la diverse programe de consiliere pentru a face față stresului resimt în urma plecării părinților. În acest fel va avea alături o persoană specializată, care va ști cum să îl ajute să gestioneze mai ușor emoțiile cu care se confruntă și care îi va putea oferi tot suportul de care are nevoie pentru a depăși anumite obstacole. 

Comunicare deschisă

Părinții trebuie să încurajeze mereu copiii să fie deschiși și să le comunice orice fel de situații care îi fac să se simtă inconfortabil sau în nesiguranță. O comunicare deschisă poate să prevină abuzul psihologic și să ofere copiilor contextul ideal în care să își exprime emoțiile și preocupările pe care le au. 

Abuzul este o problemă de actualitate care, din păcate, este reală și prezentă în societatea noastră. Copiii cu părinți plecați în străinătate sunt mai vulnerabili și mai predispuși să se confrunte cu situații critice, însă de cele mai multe ori, acestea pot fi prevenite. În continuare, te invităm să descarci ghidul PROeducație pentru a citi mai multe informații în acest sens. (https://www.proiect-proeducatie.ro/descarca-ghidul/ )

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *