Alimentația copiilor în contextul emigrării părinților - PROEDUCAȚIE
Skip to content
Home » Blog » Alimentația copiilor în contextul emigrării părinților

Alimentația copiilor în contextul emigrării părinților

Provocările suplimentare cu care se confruntă un copil în contextul plecării părinților în străinătate pot să difere de la caz la caz. Alimentația și nutriția, deși sunt extrem de importante pentru orice copil aflat în procesul de creștere, sunt deseori neglijate, atât din cauza posibilităților financiare limitate ale familiei, cât și din cauza neatenției sau lipsei de timp a îngrijitorului rămas în țară. Aceste aspecte pot avea consecințe serioase asupra creșterii și dezvoltării celui mic, deoarece privarea de anumiți nutrienți poate duce la probleme de sănătatea pe termen lung. 

Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

Tot procesul de adaptare la noua viața și rutină poate avea un efect semnificativ asupra obiceiurilor alimentare. Stările de stres și anxietate pot influența, de asemenea, modul în care un copil se alimentează, provocând lipsa apetitului sau alegerea de alimente mai puțin sănătoase, dar care îi oferă confort. În plus, există riscul ca micuțul să recurgă la consumul excesiv de alimente pe fond emoțional, ceea ce poate duce la creșterea bruscă în greutate. 

Atât părinții, cât și îngrijitorul împart responsabilitatea asigurării unei alimentații adecvate copilului. Este crucial să fie înțelese stările emoționale prin care trece copilul și să primească ajutor pentru a gestiona mai bine toate aceste schimbări care au loc în viața lui. Provocările pot varia, astfel că este important să indentificăm modul prin care este afectat copilul: 

Acces redus la o alimentație nutritivă

Deseori, copiii care provin din medii defavorizate au posibilități financiare reduse, fapt care afectează în mod semnificativ și calitatea produselor alimentare. O dietă dezechilibrată poate duce la deficiențe de nutrienți esențiali, fapt care afectează dezvoltarea copilului.

Supraveghere limitată

Îngrijitorul va fi persoana responsabilă de tot ceea ce implică viața de zi cu zi a copilului, însă atenția acestuia poate fi limitată, ceea ce duce la consumul unor alimente nesănătoase, în detrimentul celor sănătoase. Copiii au tendința de a dezvolta obiceiuri alimentare deficitare atunci când nu sunt supravegheați. 

Emoțiile

Stările emoționale prin care copilul trece pot afecta pofta de mâncare și obiceiurile alimentare. Stresul, anxietatea, tristețea, sau chiar furia, sunt doar câteva stări dintr-o gamă largă de emoții pe care copilul le poate resimți în lipsa părinților și care contribuie la modificarea comportamentului alimentar. 

Toate aceste provocări pot fi prevenite atunci când se iau măsurile necesare. Așadar, este important ca părinții și îngrijitorul să facă o echipă bună și să se concentreze pe crearea unui mediu ideal pentru ca cel mic să se dezvolte într-un mod sănătos și sigur. 

Educație nutrițională

Cu informații adecvate, este mult mai ușor să înțelegi de ce are nevoie copilul pentru a primi zilnic porția de nutrienți necesară pentru o dezvoltare sănătoasă. Există diverse cursuri și programe în care părinții și îngrijitorul pot primi cele mai bune sfaturi și îndrumări în privința unei alimentații corecte. 

Consiliere psihologică

Uneori, copiii au nevoie de ajutor specializat atunci când stările prin care trec sunt mult prea greu de gestionat. Un consilier îl va putea îndruma prin diverse metode pentru a face față stărilor asociate cu separarea de părinți. 

Schimbările majore în viața un copil trebuie abordate cu multă grijă și atenție, astfel încât cel mic să aibă oportunitatea de a crește și de a se dezvolta într-un mod sănătos și armonios. Nutriția și alimentația joacă un rol important în acest sens, motiv pentru care este esențial ca cei responsabili de creșterea copilului să acorde o atenție deosebită acestui aspect. În continuare, te invităm să descarci ghidul PROeducație pentru o analiză mai detaliată a problemelor care pot apărea atunci când părinții aleg să emigreze. (https://www.proiect-proeducatie.ro/descarca-ghidul/   )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *