Migrația în scopuri economice a devenit o realitate din ce în ce mai des întâlnită în familiile defavorizate, care sunt nevoite să aleagă acest drum pentru a reuși să ofere celor dragi un trai mai bun. Copiii ajung astfel să se despartă de cei care au fost responsabili până atunci de bunăstarea și dezoltarea lor, urmând să fie plasați mai departe în grija unor persoane apropiate și de încredere. Această schimbare majoră poate avea un efect semnificativ asupra dezvoltării celor mici și poate influența multiple aspecte ale vieții, precum dezvoltarea emoțională, socială, cognitivă și comportamentală.
Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate
O mare majoritate a acestor copii provin din medii defavorizate, unde neajunsurile materiale le oferă un acces mai limitat la educație și la diverse oportunități prin care se pot dezvolta. Această situație este cu mult agravată în momentul în care aceștia sunt despărțiți de părinți și încep astfel alte traume emoționale cu care copiii trebuie să se confrunte.
De ce este importantă comunitatea?
Mediile sociale din care acești copii fac parte sunt foarte importante în procesul dezvoltării lor armonioase. Astfel, acești copii trebuie să simtă că aparțin unui grup, că sunt acceptați și incluși în comunitatea din care fac parte. Acest lucru îi poate ajuta să găsească sprijin și susținere în momente mai grele din viață și, în același timp, să lucreze la abilitățile sociale și la consolidarea unor relații de prietenie.
Pentru asta, este nevoie ca acești copii să fie susținuți prin diverse acțiuni și programe, astfel încât să reușească să se integreze chiar și în ciuda barierelor emoționale cauzate de separarea de părinți.
Activități extracurriculare:
Copiii pot dezvolta diverse pasiuni atunci când le sunt prezentate activități care să fie pe placul lor. Aceștia trebuie încurajați să aleagă o activitate, precum sport, arte sau muzică, activități care sunt esențiale pentru dezvoltarea intereselor pentru anumite arii și pentru a crea legături cu alți copii. Pe lângă consolidarea unui set variat de abilități, activitățile extracurriculare sunt o modalitate excelentă de a construi relații sociale puternice.
Grupuri de sprijin:
Aceste grupuri îi pot ajuta pe copii să găsească sprijin emoțional de la alți copii care se confruntă cu aceleași probleme și să înțeleagă că nu sunt singur în această etapă a vieții. De asemenea, într-un astfel de grup pot avea acces la diferite strategii care îi vor ajuta să facă față obstacolelor emoționale care au intervenit odată cu plecarea părinților.
Consiliere și asistență psihologică:
Stresul și anxietatea asociată cu plecarea părinților pot fi ținute sub control cu ajutorul ședințelor de consiliere și sprijin emoțional. Aceste stări specifice legate de separare pot avea efecte negative în dezvoltarea copilului, motiv pentru care consilierea poate fi o modalitate eficientă prin care copiii învață să își gestioneze mai bine emoțiile și stările prin care trec.
Integrarea copiilor vulnerabili în comunitate este un proces esențial în buna lor creștere și dezvoltare, astfel că e necesar să îi implicăm în diverse programe și activități care să faciliteze acest proces de adaptare la noua viață. Prin oferirea sprijinul adecvat, acești copii pot depăși obstacolele și provocările pe care le au de confruntat. Pentru a descoperi mai multe despre acest subiect, dar și altele, te invităm în continuare de descarci ghidul PROeducație. (https://www.proiect-proeducatie.ro/descarca-ghidul/ )