Scăderea randamentului școlar în rândul copiilor cu părinți plecați în străinătate - PROEDUCAȚIE
Skip to content
Home » Blog » Scăderea randamentului școlar în rândul copiilor cu părinți plecați în străinătate

Scăderea randamentului școlar în rândul copiilor cu părinți plecați în străinătate

La o vârstă fragedă, copiii au nevoie de toată susținerea și îndrumarea necondiționată din partea părinților, în orice aspect al vieții lor. Focusul principal al copiilor ar trebui să fie educația și activitățile care îi ajută să se dezvolte și deprindă un set de abilități variate, care sunt extrem de importante pentru formarea lor. Cu toate acestea, pentru copiii proveniți din medii defavorizate și ai căror părinți sunt plecați în străinătate pentru oferirea unui trai mai bun, viața le pune în față o mulțime de provocări și obstacole. 

Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

Chiar dacă educația poate reprezenta singura lor șansă la un viitor mai bun, deseori această arie importantă începe ușor să fie neglijată din cauza acestui context. Astfel, stresul și situația dificilă în care acești copii se află pot duce la scăderea performanțelor școlare. Însă, fiecare copil ar trebui să aibă dreptul la educație și la șanse egale de reușite școlare. Prin urmare, este important să înțelegem cum să-i sprijinim și să le furnizăm resursele necesare pentru a-și continua studiile și pentru a-și atinge potențialul la școală. 

Conturarea unui plan cu îngrijitorul copilului: primul pas constă în realizarea unui plan alături de persoana care va fi responsabilă pentru îngrijirea copilului. Aceasta va trebui să cunoască în detaliu toate aspectele referitoare la rutina celui mic și să înțeleagă modul prin care îl poate  sprijini în toate activitățile educaționale. Acest plan ar trebui să facă referire la orarul școlar, momentul din zi în care copilul trebuie să își facă temele, activități extracurriculare și, bineînțeles, obiectivele de învățare.

Nu în ultimul rând, părinții trebuie să aibă o comunicare cât mai deschisă și mai constantă cu îngrijitorul pentru a se asigura că toate cerințele sunt respectate, iar copilul nu va ieși din rutină. 

Informarea cadrelor didactice: având în vedere timpul pe care copilul îl petrece la școală, este esențial ca părinții să informeze cadrele didactice cu privire la decizia acestora de a pleca în străinătate. Schimbările comportamentale ale unui copil aflat într-o astfel de situație pot fi semnificative, iar cadrele didactice ar trebui să știe cum să identifice și să sprijine nevoile acestuia. 

În cazul în care copilul își pierde interesul sau motivația pentru școală, cadrele didactice ar trebui să fie pregătite să intervină ori de câte ori este necesar. 

Căutarea sprijinului profesional: uneori, nivelul de stres și anxietate pe care îl resimte un copil care se află în această situație dificilă devine copleșitor, iar aici intervine nevoia de a primi sprijin din partea unui profesionist, cum ar fi un terapeut. Acesta îi poate oferi copilului un mediu sigur pentru a a-și înțelege emoțiile și stările prin care trece, dar și suportul și strategiile de care are nevoie pentru a face față provocărilor. 

Scăderea randamentului școlar în rândul copiilor aflați într-o situație defavorizată și ai căror părinți sunt plecați în străinătate reprezintă o problemă reală și de actualitate. Fiecare copil merită o șansă egală la un viitor mai bun, indiferent de situația dificilă prin care trece. Prin oferirea suportului, dar și a resurselor necesare, copiii pot să continue să își clădească un viitor promițător și să își atingă potențialul. Ghidul PROeducație îți va oferi mai multe informații valoroase cu privire la situațiile care pot afecta un copil în acest context, așa că te invităm în continuare să îl descarci de aici pentru mai multe sfaturi și informații utile. (https://www.proiect-proeducatie.ro/descarca-ghidul/ )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *