Dezvoltarea emoțională a copiilor în contextul separării de părinți - PROEDUCAȚIE
Skip to content
Home » Blog » Dezvoltarea emoțională a copiilor în contextul separării de părinți

Dezvoltarea emoțională a copiilor în contextul separării de părinți

În lumea modernă, stresul și anxietatea reprezintă trăiri care sunt din ce în ce mai prezente în viața oamenilor, afectând o parte considerabilă din populație, sub diverse forme. Cu toate acestea, copiii proveniți din medii defavorizate și ai căror părinți au ales să plece în străinătate în căutarea unor oportunități financiare mai bune, se confruntă adesea cu un nivel de stres mult mai ridicat. Impactul separării de părinți, cât și condițiile dificile în care se desfășoară fiecare zi, contribuie la intensificarea sentimentelor de stres și anxietatea. 

Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

Aceste trăiri pot avea un impact profund asupra modului în care acești copii se dezvoltă și pot chiar să contribuie la decizii cu consecințe negative, precum abandonul școlar. 

Având în vedere efectele negative ale acestor situații, în continuare vom explora câteva modalități prin care putem să îi ajutăm pe cei mici să gestioneze mai eficient aceste stări asociate cu evenimente traumatizante din viața lor. 

Comunicare deschisă: atunci când părinții iau decizia de a pleca în străinătate în căutarea unor oportunități financiare, este important ca aceștia să informeze și să pregătească în prealabil copilul, explicându-i transparent și clar motivele pentru care a fost luată această decizie. Alături de părinți, copilul poate stabili un set de obiective pe care va trebui să le bifeze pe parcursul perioadei în care părinții sunt plecați, astfel încât să dispună de o direcție și să fie mai motivat să continue activitățile de zi cu zi. 

Acceptarea și gestionarea emoțiilor: părinții pot contribui într-un mod semnificativ în oferirea sprijinului necesar copilului pentru ca acesta să își înțeleagă și să își accepte trăirile pe care le are. Ei le pot oferi confort și un spațiu sigur în care să se exprime și își descarce emoțiile, evitând astfel reprimarea sentimentelor și închiderea în sine. Copiii trebuie să înțeleagă că sentimentele lor sunt valide și că este important să le exprime. 

Stabilirea unei rutine: când are loc o schimbare atât de mare în viața unui copil, stabilirea unei rutine, pe care să o urmeze zi de zi, îi va aduce numeroase beneficii. Aceasta poate contribui la crearea unei senzații de siguranță și stabilitate, precum și la menținerea activităților care contribuie la dezvoltarea sa. Rutina poate fi stabilită în prealabil de părinți, înainte să plece, însă este important ca tutorele care va avea în continuare grijă de copil să fie responsabil de respectarea acesteia. 

Sprijin profesional: impactul unei astfel de despărțiri de părinți, pentru o perioadă nedeterminată, poate implica emoții și trăiri atât de profunde, încât este nevoie de sprijinul unui specialist, adică a unui terapeut. Pe lângă stres și anxietatea, situația poate fi amplificată și de circumstanțele dificile care se regăsesc în mediile defavorizate. În acest sens, sprijinul unui terapeut devine necesar pentru a ajuta un copilul să depășească aceste obstacole și să dezvolte abilități de gestionare a stărilor emoționale. 

Plecarea părinților în străinătate poate reprezenta o experiență cu un impact semnificativ asupra unui copil, în special în cazul celor care provin din medii defavorizate. Este important să înțelegem de ce au nevoie acești copii și cu ce provocări se confruntă, astfel încât să le oferim cel mai bun suport. În acest sens, te invităm să explorezi în continuare ghidul nostru pentru a descoperi mai multe despre stările cu care se confruntă acești copii. Îl poți descărca aici. (https://www.proiect-proeducatie.ro/descarca-ghidul/ )



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *