Chiar dacă universul unui copil ar trebui să fie conturat doar de experiențe frumoase, care să îi ofere posibilitatea de a visa la lucruri mărețe, există o categorie de copii care, din nefericire, nu au privilegiul de a trăi și de a se bucura de această etapă a copilăriei. Printre aceștia se numără copiii care provin din medii defavorizate și ai căror părinți sunt plecați în străinătate pentru muncă.
Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate
Absența figurilor părinților îi pun în fața unor situații dificile, care vin la pachet cu o mulțime de stări de stres și anxietate. Din cauza acestor circumstanțe, acești copii trebuie să lucreze mai mult decât oricine la dezvoltarea abilităților sociale, pentru a depăși cu succes obstacolele care le apar în cale. În continuare, vom explora câteva motive pentru care dezvoltarea acestor abilități poate avea un impact semnificativ în viața lor.
- Construirea relațiilor cu cei din jur: pentru a comunica eficient și pentru a se integra mai bine în relațiile cu persoanele din jur, este esențial ca acești copii să învețe să interacționeze și sa fie deschiși către noi experiențe de cunoaștere.
- Clădirea încrederii de sine: dezvoltarea relațiilor sănătoase și integrarea în diverse grupuri sociale, le va crește încrederea în sine, care este un aspect extrem de important în contextul absenței părinților.
Comunicarea și aderarea la diverse grupuri va fi benefică pentru copiii aflați într-o situație dificilă, oferindu-le șansa de a primi sprijin în fața obstacolelor cu care se confruntă. Interacțiunile în diverse contexte îi pot ajuta să gestioneze mai bine stresului și să se adapteze mai ușor în fața provocărilor. Pentru asta, este important ca acești copii să fie incluși în diverse activități care să le faciliteze procesul de socializare și interacțiune cu alți copii de vârsta lor.
Școala: reprezintă un mediu în care cei mici își petrec o bună parte din timp. De asemenea, este și locul unde pot dezvolta relații de prietenii solide. Având în vedere tendința abandonului școlar în rândul copiilor proveniți din medii defavorizate și ai căror părinți sunt plecați în străinătate, este esențial ca aceștia să fie încurajați și sprijiniți pentru a continua studiile și pentru a interacționa cu colegii.
Activități extracurriculare: prin diverse activități, copiii își pot descoperi diverse pasiuni și, mai mult, pot dezvolta relații puternice cu copii care au aceleași înclinații. Prin urmare, este important ca acești copii să fie implicați în activități specifice vârstei lor, precum sport, lecții de pictură, învățarea unui instrument și așa mai departe.
Tabere: există diverse oportunități pentru cei mici de a participa la tabere care au ca scop interacțiunile și dezvoltarea anumitor abilități. În cadrul programului PROeducație, una dintre principalele activități va fi organizarea taberelor care vor oferi șansa copiilor defavorizați să participe în mod gratuit la diverse activități, susținute de persoane calificate.
Grupuri de sprijin: sunt mulți copii care împărtășesc aceleași sentimente, astfel că grupurile de sprijin pot fi contextul ideal pentru aceștia să interacționeze și să cunoască copii care se confruntă cu provocări similare.
Copiii cu părinți plecați în străinătate trebuie susținuți și îndrumați, astfel încât să reușească să își dezvolte anumite abilități sociale. Prin participarea lor la diverse activități, aceștia pot să creeze conexiuni puternice cu oamenii din jur, conexiuni care îi vor ajuta să depășească cu succes provocările vieții. Un ghid mai detaliat despre această situație poate fi accesat chiar aici. (https://www.proiect-proeducatie.ro/descarca-ghidul/ )