Rolul principal al școlii este de a oferi copiilor un mediu ideal în care să descopere, să învețe și să se formeze într-un mod armonios. Dezvoltarea intelectuală, emoțională și a valorilor constituie câteva aspecte esențiale care îi ajută pe copii să aleagă un drum ce le poate asigura mai departe succesul în viață. Cu toate că, în teorie, lucrurile par a fi destul de simple și participarea la clase ar trebui să îi garanteze celui mic un viitor mai bun, există anumite obstacole și provocări care pot interveni.
Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate
Plecarea părinților în străinătate, cât și traiul într-un mediu defavorizat, pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării unui copil. Pe lângă efectele emoționale, lipsa îndrumării și susținerii poate contribui la decizia celui mic de a neglija educația și, în cele din urmă, la retragerea din mediul școlar. Atunci când copiii simt că fac parte dintr-un colectiv, când sunt acceptați de colegi și de cadrele didactice, aceștia devin mai motivați să participe cursuri și să se focuseze pe ceea ce au de făcut pentru a continua studiile. Deciziile de abandon școlar sunt deseori influențare de emoții, de aceea avem responsabilitatea de a ne asigura că acești copii beneficiază de tot confortul și îndrumarea pentru a-și continua studiile. Iată câteva modalități prin care putem asigura o integrare reușită în mediul educațional al copilului:
Comunicarea cu cadrele didactice – atunci când copilul este supus unui șoc emoțional, când încă puterea de înțelegere nu există, este important ca persoanele din jurul acestuia să fie conștiente de situația în care cel mic se află. Cadrele didactice pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării copilului și, informate corect, pot dezvolta tactici pentru a-i ajuta să depășească obstacolele.
Comunicarea cu elevii – orice instituit de învățământ ar trebui să promoveze incluziunea copiilor din medii defavorizate și să îi ajute pe elevi să depășească prejudecățile. Acest lucru se poate întâmpla doar prin comunicarea deschisă cu elevii și prin proiecte de conștientizare care îi pot ajuta să devină mai empatici și mai responsabili de ceea ce se întâmplă în jurul lor. De asemenea, cadrele didactice pot avea un aport important în acest sens, prin educarea elevilor cu privire la anumite probleme reale.
Sprijin psihosocial – copiii din medii defavorizate și ai căror părinți sunt plecați în străinătate, vor avea nevoie de suport din partea unor persoane calificate și cu experiență în acest domeniu. Ședințele de terapie pot ajuta copiii să facă față emoțiilor și să își creeze propriile mecanisme de gestionare a provocărilor prin care trec. Fiind la o vârstă fragedă, ei nu au încă capacitatea de a se descurca singuri în fața obstacolelor, de aceea este esențial să li se ofere sprijin. Acest lucru îi va ajuta pe mai multe planuri, inclusiv pentru o mai bună integrare în colectivul școlar.
Adaptarea la un nou stil de viață poate fi o provocare, însă atunci când ai parte de îndrumare și informație, îți va fi mult mai ușor să iei cele mai bune decizii în privința copilului. În continuare te invităm să descarci ghidul PROeducație pentru a înțelege mai bine cum să gestionezi obstacolele cu care se confruntă copilul.
Ma intereseaza acest proict
Va multumim pentru interesul acordat.
Campania de informare si constientizare se face pentru a atrage atentia asupra efectelor plecarii parintilor in strainatate asupra copiilor.
Activitatea de inscriere in cadrul proiectului “PROeducatie – Program de stimulare a participarii la educatie a copiilor cu
parinti plecati la munca in strainatate”, Contract: POCU/784/6/24/139696 s-a incheiat.