Mediul în care un copil crește și se dezvoltă îi poate influența cu mult parcursul său în viață. Copiii care provin din medii defavorizate se confruntă cu o mulțime de provocări zi de zi, care pot deveni adevărate obstacole în calea spre un viitor mai bun. Accesul limitat la educație, la activități adecvate vârstei lor sau lipsa unor bunuri materiale sunt doar câteva dintre aspectele care îi pot afecta pe cei mici. Aceste experiențe pot avea un impact major asupra dezvoltării, de aceea este important să înțelegem de ce psihoterapia joacă un rol esențial în aceste situații.
Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate
Prin programul PROeducație ne propunem să oferim cât mai mult ajutor acolo unde este nevoie de noi, iar ședințele de psihoterapie vor fi un punct important din agenda noastră. Printre numeroasele beneficii pe care psihoterapia le are asupra acestor copii, cel mai important rol este acela de a oferi tehnicile și instrumentele necesare pentru o bună dezvoltare. Vulnerabilitatea și situațiile din mediul familial îi pot face pe acești copii să neglijeze aspecte ce țin de educație și, în cele din urmă, să renunțe la școală. În continuare, vom explora cum poate psihoterapia să îi ajute în diverse situații:
Gestionarea emoțiilor:
Persoana care conduce ședința de psihoterapie este o persoană cu experiență, care știe cum să creeze un spațiu sigur și confortabil în copilul să se poată exprima liber. Prin înțelegerea emoțiilor și a trăirilor, terapeutul îl va putea ajuta să dezvolte anumite abilități de gestionare a stresului, în funcție de situația în care se află.
Autocunoașterea:
Copiii vulnerabili pot avea dificultăți în a-și recunoaște potenațialul și în a avea încredere în ei înșiși. Un terapeut îi va putea ghida spre autocunoaștere, spre descoperirea unor calități și a unor abilități care să îi ajute să urmeze un parcurs în viață. Această cunoaștere le va consolida încrederea în sine, iar în acest fel vor putea gestiona mai bine provocările la care sunt supuși.
Îmbunătățirea performanțelor școlare:
Educația este unul dintre cei mai importanți piloni în dezvoltarea unui copil însă, uneori, din cauza mediului defavorizat, copiii întâmpină greutăți în continuare studiilor. Abandonul școlar poate avea diverse cauze, iar fiecare copil are propria poveste atunci când vine vorba de provocările pe care le întâmpină. Un terapeut va putea concepe un plan alături de cel mic prin care să îi ofere atât motivația de care are nevoie pentru a continua, cât și pașii pe care trebuie să îi urmeze. Aceste schimbări nu se întâmplă de pe o zi pe alta, de aceea este important ca aceste sesiuni de psihoterapie să fie realizate în mod constant.
Terapeutul poate să schimbe cu mult parcursul unui copil și să îi ofere suport și sprijin în parcursul dezvoltării lui. Există numeroase cazuri în care copiii renunță la educație din cauza mediilor din care provin, însă atunci când sunt ajutați, ei pot să aibă performanțe la fel de bune ca orice alt copil. Doar în acest fel își vor putea asigura șansele la un viitor mai bun.
Atunci când copiii sunt la o vârstă fragedă emoțiile prin care trec sunt greu de gestionat în lipsa sprijinului. Pentru a fi mai conștienți de diversele situații care îi pot afecta pe cei mici, am conceput un ghid complex care tratează o serie de probleme și soluții ce pot apărea în mai multe situații. Îl poți descărca aici.