Separarea copiilor de părinți presupune o experiență adesea traumatizantă din punct de vedere emoțional, mai ales atunci când acest lucru se întâmplă la o vârstă fragedă. Atunci când părinții sunt nevoiți să aleagă munca în străinătate pentru asigurarea unui trai mai bun pentru copii, intervin o mulțime de provocări prin care cel mic va trebui să treacă și pe care nu va putea să le depășească singur. Șocul acestei despărțiri poate avea unui impact negativ asupra dezvoltării lor emoționale și sociale, motiv pentru care este important să știi care sunt variantele care îi pot asigura un mediu adecvat de dezvoltare.
Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate
Fiind la o vârstă la care un copil nu poate să își înțeleagă emoțiile și nici nu știe cum să le gestioneze, această plecare îl poate afecta profund. Acesta este și motivul pentru care trebuie să fim conștienți de stările prin care cei mici trec și să îi ghidăm spre diverse activități care ar putea să îi ajute în acest sens. De cele mai multe ori, efectele acestei despărțiri sunt:
Stresul și anxietatea: când copiii sunt lăsați în grija unui tutore și când dinamica vieții de zi cu zi se schimbă, iar dorul pentru familie apare, aceștia pot resimți un nivel ridicat de stres și anxietate. Apare incertitudinea și nesiguranța, iar lipsa experienței de viață îi pot face pe cei mici să își reprime sentimentele și să se închidă tot mai mult în ei.
Probleme în mediul școlar: la fel de ușor pot să scadă și performanțele școlare atunci când intervin aceste emoții negative. Pe parcurs, își pot pierde motivația de a învăța, ceea ce poate duce la scăderea performanțelor școlare.
Impactul social: copiii care trec prin experiența separării de părinți sunt mult mai predispuși să se închidă în ei, ceea ce le poate afecta abilitatea de a comunica și de a dezvolta relații sociale. Integrarea în diverse grupuri este un lucru esențial pentru dezvoltarea copiilor, deoarece în acest fel vor deprinde anumite abilități care îi vor ajuta pe tot parcursul vieții.
Suportul emoțional este primul lucru de care părinții trebuie să se preocupe, pentru a se asigura că cel mic va reuși să depășească provocările care vin odată cu plecarea lor în străinătate. În continuare, îți prezentăm câteva soluții:
Servicii de consiliere: copiii au nevoie de un spațiu sigur și în care să se simtă confortabil să își exprime emoțiile. Un consilier este o persoană avizată, care are experiență în această arie și care îl poate ajuta pe copil să depășească anumite bariere. Este important să ne raportăm întotdeauna la efectele acestei situații pe termen lung și să nu așteptăm ca problemele să apară cu timpul. Este mult mai ușor să prevenim decât să tratăm.
Activități extracurriculare: există diverse programe care se organizează la finalul orelor de curs și la care copilul poate participa gratuit. Prin intermediul participării la diverse activități, cel mic își poate descoperi pasiuni sau înclinații noi, care îl vor ajuta să își gestioneze mai ușor emoțiile.
Impactul resimțit de copil în momentul despărțirii de părinți poate să îl afecteze pe termen lung, motiv pentru care este esențial să știi ceea ce trebuie să îi oferi. În acest fel te poți asigura că viitorul copilului tău are o direcție bună. În continuare, te invităm să accesezi ghidul nostru care îți va oferi o perspectivă mai clară asupra problemelor care pot apărea, dar și asupra soluțiilor care pot fi puse în aplicare. Îl poți accesa chiar aici.