Cum poți fi alături de copilul tău de la distanță? - PROEDUCAȚIE
Skip to content
Home » Blog » Cum poți fi alături de copilul tău de la distanță?

Cum poți fi alături de copilul tău de la distanță?

Decizia plecării în străinătate a părinților poate fi o alegere care are efecte puternice asupra unui copil. Lipsa părinților în timpul perioadei critice de dezvoltare a copilului, când are nevoie de ghidare și susținere,poate afecta evoluția sa. Deși această alegere poate aduce numeroase beneficii și un trai mai bun pentru copil, nu trebuie să ignorăm impactul emoțional. 

Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

Orice separare de părinți poate fi un șoc emoțional pentru copil, motiv pentru care este important să știi cum să gestionezi această situație. Lucrurile materiale nu pot înlocui întotdeauna golul pe care cel mic îl simte, deoarece, la o vârstă fragedă, sunt importante și alte aspecte. Chiar dacă distanța este mare, poți să te asiguri că ești prezent în viața copilului tău prin mai multe acțiuni: 

Comunicare constantă

Cu siguranță cel mai important aspect al menținerii unei relații optime este comunicarea constantă. Poți contura un program pentru apeluri telefonice, astfel încât copilul să știe că ești mereu prezent în viața lui. Aceste convorbiri vă pot ajuta să mențineți o conexiune puternică, chiar și de la distanță și în acest fel vei fi la curent cu toate întâmplările din viața lui. Cel mic trebuie să simtă că este mereu ascultat și înțeles, chiar dacă părinții nu sunt prezenți fizic. 

Interesează-te de activitatea școlară

Copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate sunt predispuși să își piardă interesul față de educație atunci când nu sunt susținuți și motivați. Ei nu pot percepe la o vârstă așa mică rolul educației și cât de mult îi va ajuta în viitor. Menține o relație cât mai constantă cu tutorele copilului pentru a te informa despre situația școlară, astfel încât, atunci când este necesar, să intervii pentru a remedia orice situație. 

Implică-te în rezolvarea temelor

Fii mereu la curent cu exercițiile pe care copilul le are de rezolvat acasă și cu lucrurile pe care le învață. Încurajează-l să îți povestească despre temele pe care le are de făcut și să îți adreseze întrebări atunci când se află în dificultatea de a le rezolva. În acest fel vei cunoaște tot parcursul școlar și vei putea astfel să îl sprijini atunci când întâmpină anumite provocări. 

Fii mereu transparent

Nu în ultimul rând, amintește-i ori de câte ori este nevoie că tu ești mereu alături de el la fiecare pas și că are toată susținerea ta. Comunică întotdeauna sincer copilului tău când te vei întoarce în țară, fără să îi oferi informații nesigure cu privire la momentul revederii. Este mai bine să fii deschis și sincer, astfel încât să nu rămână dezamăgit atunci când nu îți respecți promisiunile. O comunicare sinceră și transparentă va contribui la menținerea încrederii și a conexiunii puternice dintre voi. 

În final, fiecare efort contează, iar implicarea ta constantă poate să îi ofere copilului tău siguranța și încrederea că ești mereu acolo atunci când are nevoie. Ghidul PROeducație îți va oferi o perspectivă mai clară a situațiilor cu care un copil se poate confrunta atunci când părinții pleacă în străinătate, așa că te invităm în continuare să afli mai multe informații chiar aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *