Bullying-ul în rândul copiilor cu părinți plecați în străinătate - PROEDUCAȚIE
Skip to content
Home » Blog » Bullying-ul în rândul copiilor cu părinți plecați în străinătate

Bullying-ul în rândul copiilor cu părinți plecați în străinătate

Bullying-ul reprezintă o problemă de actualitate, cu care se confruntă o mulțime de copii în cadrul comunităților din care fac parte. Școala, deși oferă un mediu optim pentru învățare și dezvoltare, poate fi și locul în care cel mic se confruntă cu diverse probleme. Comunicarea și formarea relațiilor sociale sunt fundamentale pentru dezvoltarea unui copil, iar atunci când acesta nu reușește să se integreze în cercul de colegi și, mai mult, să devină victima abuzurilor emoționale, acest lucru poate duce la devărate probleme.

Descarcă ghidul pentru părinții, bunicii și aparținătorii copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

Absența părinților poate avea un impact emoțional puternic și poate crea diverse contexte pentru manifestarea bullying-ului. Din cauza vârstei fragede, un copil nu va reuși să facă față singur acestor provocări, astfel că este datoria ta să te asiguri că îi vei oferi cele mai bune soluții pentru a depăși aceste obstacole. Pe lângă mediul provocator care poate apărea la școală, trebuie să luăm în considerare și timpul petrecut în afara orelor. În continuare, vom discuta despre contextele care pot crea aceste situații de bullying: 

Situația financiară:

Pot exista momente în care copiii ai căror părinți plecați în străinătate sunt considerați privilegiați datorită situației financiare mai bune. Acest lucru se întâmplă deseori în mediile defavorizate, unde copiii au posibilități materiale reduse. Astfel, este destul de ușor pentru aceștia să dezvolte sentimente de invidie față de un copil care are o situație materială mai favorabilă. Ei nu sunt încă la vârsta la care să vadă dincolo de posibilitățile financiare și să înțeleagă greutățile care vin odată cu plecarea părinților. 

Vulnerabilitatea:

Chiar dacă cel mic este lăsat în grija unei persoane adulte, conexiunea și încrederea în persoana respectivă nu este nici pe departe cea pe care o are cu părinții. Trauma emoțională și schimbările prin care trece îl pot face mai vulnerabil în fața situațiilor de zi cu zi, în special atunci când nu reușește să se integreze în comunitate. Astfel, devine cu ușurință ținta atacurilor de bullying din partea altor copii. 

Informarea și educarea reprezintă singurele aspecte care îi pot feri pe acești copii vulnerabili în fața bullying-ului. Majoritatea copiilor care provoacă aceste atacuri emoționale nu sunt conștienți pe deplin de traumele pe care le pot provoca, deoarece nu sunt educați în acest sens. Așadar, este important ca acești copii să fie informați și să li se explice situația grea prin care trece un copil ai căror părinți sunt plecați în străinătate. În acest fel, vor putea deveni mai empatici și mai înțelegători cu persoanele din jurul lor. 

Terapia de grup poate să îl ajute pe cel mic să își gestioneze mai bine stările și situațiile prin care trece. Într-un astfel de grup, el va putea învăța din experiențele celorlalți și va primi, în același timp, sfaturi și îndrumări de la un terapeut avizat. Gestionarea emoțiilor îl poate întări și îi poate oferi încrederea de care are nevoie pentru a depăși orice provocare, în special când vine vorba de bullying. 

Acestea sunt doar câteva aspecte cu care se poate confrunta un copil în lipsa părinților, astfel că este esențial să înțelegem toate schimbările care pot apărea. Mai departe, te încurajăm să citești ghidul nostru care acoperă mai multe probleme ce pot apărea într-un mediu în care părinții nu sunt prezenți fizic. Îl poți descărca aici


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *