Stresul, anxietate, tristețea sunt doar câteva emoții care definesc starea copiilor ai căror părinți aleg să plece în străinătate din cauza situației financiare. Dacă mai adăugăm și greutățile pe care le aduce viața într-un mediu defavorizat, consecințele pot fi destul de grave când vine vorba de viitorul acestor copii. Deși educația este pilonul principal în dezvoltarea oricărui membru al societății și este un drept pe care fiecare copil îl are, de multe ori, astfel de situații îi poate face pe acesta să abandoneze studiile.
Din păcate, România ocupă printre primele poziții din Uniunea Europeană pentru abandonul școlar, ceea ce indică faptul că un număr mare de copii renunță la studii chiar din timpul celor 8 clase obligatorii de învățământ. În lipsa unei susțineri, din păcate, aceștia tineri ajung să își limiteze cu mult șansele la un viitor mai bun.
Gestionarea emoțiilor pe care le resimt copiii afectați de plecarea părinților în străinătate poate fi o provocare destul de grea, însă nu imposibilă. Astfel, este importantă adoptarea unei strategii pentru a-i ajuta pe copii să depășească obstacolele din astfel de situații:
-
Stabilirea unei rutine:
atunci când copiii au parte de o rutină bine pusă la punct, aceștia sunt mai predispuși să se țină de lucrurile pe care le au de făcut. Un program foarte bine trasat le poate oferi confort și siguranță și îi ajută să se concentreze pe task-urile pe care le au de bifat în fiecare zi. -
Menținerea unei comunicări deschide:
chiar și de la distanță, copiii trebuie să simtă că părinții sunt alături de el. Astfel, o cominicare constantă este importantă pentru păstrarea unei relații la fel de apropiate și pentru crearea unui mediu în care cel mic să fie deschis și să își poată exprima și gestiona emoțiile. -
Acces la consiliere profesională:
în astfel de situații, uneori, doar suportul părinților nu este suficient. Consilierii educaționali sunt persoane cu experiență, care pot ajuta copiii să treacă peste obstacole și să își gestioneze mai ușor stresul și perioadele grele prin care aceștia trec. -
Implicarea în diverse activități:
educația ar trebui să fie principalul focus al unui copil, însă mai departe, este important pentru acesta și ce face în afara orelor petrecute la școală. Diverse activități extracuriculare pot fi foarte benefice pentru copil, deoarece îl pot ajuta să descopere noi pasiuni și să cunoască mai mulți copii de vârstă apropiată.
Copiii au nevoie de sprijin pentru a-și gestiona emoțiile. Fiind la o vârstă fragedă, pentru aceștia este greu să înțeleagă stările prin care trec și cum pot depăși obstacolele și provocările pe care le au în față. Plecarea părinților în străinătate și mediul defavorizat în care aceștia trebuie să se dezvolte îi pot împiedica să își atingă potențialul și să se lase de școală. Prin proiectul PROeducație ne dorim să facem o schimbare și să intervenim în acele situații în care copiii au nevoie de ajutor. Avem multe planuri pentru a reuși să oferim susținere, iar în continuare te invităm aici (https://www.proiect-proeducatie.ro/) pentru a descoperi mai multe detalii despre acest proiect.
