Importanța consilierii educaționale în mediile defavorizate și susținerea copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate - PROEDUCAȚIE
Skip to content
Home » Blog » Importanța consilierii educaționale în mediile defavorizate și susținerea copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate

Importanța consilierii educaționale în mediile defavorizate și susținerea copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate

Mediul în care creștem este un factor extrem de important, care poate influența într-o mare măsură parcursul nostru educațional. În societatea noastră, copiii proveniți din mediile defavorizate și ai căror părinți sunt plecați în străinătate sunt supuși unor provocări pe care trebuie să le depășească zi de zi. Acești copii trebuie să se confrunte atât cu condițiile specifice unui mediu defavorizat, cât și cu emoțiile copleșitoare declanșate de lipsa părinților. Toate aceste lucruri au o influență puternică în decizia de a abandona școala. 

Astfel de situații necesită o atenție deosebită, căci cu puțin efort, viitorul acestor copii poate fi schimbat. Aici intervin consilierii educaționali, cei care au cunoștințele și expertiza necesară pentru a sprijini și îndruma copiii predispuși să abandoneze școala. Fiind la o vârstă fragedă, o vârstă la care aceștia nu înțeleg pe deplin cum le poate fi influențată viața în mai bine atunci când au parte de educație, dezinteresul față de învățământ poate să scadă cu mult. Consilierii educaționali pot schimba acest lucru prin oferirea un sprijin emoțional, consiliere personalizată pentru fiecare copil și prin îmbunătățirea rezultatelor școlare. 

Impactul asupra educației într-un mediu defavorizat: din păcate, la ora actuală, în mediile defavorizate din România situația nu se prezintă foarte bine. Acest lucru nu se întâmplă din cauza dezinteresului elevilor, ci mai degrabă din cauza unor lipsuri. Există numeroase regiuni în care atât instituțiile școlare, cât și copiii, se confruntă cu o serie de provocări, precum lipsa fondurilor, a materialelor didactice și infrastructura. Consilierul educaționali are un rol important în acest caz, deoarece poate identifica aceste probleme și modul în care îl afectează pe un elev, astfel încât să poată concepe un plan personalizat prin care copilul să depășească diverse probleme. 

Cum sunt afectați copiii din mediile defavorizate și ai căror părinți sunt plecați în străinătate? 

Deși gândul unui viitor mai bun din punct de vedere al traiului este un plus pentru orice copil care provine dintr-un mediu defavorizat, acest lucru nu este suficient pentru ca el să reușească să se dezvolte pe toate planurile. Impactul emoțional resimțit de cei mici când se întâmplă acest lucru este puternic, iar o astfel de situație îi poate pune în mari dificultăți când vine vorba de educație. 

Un consilier educațional îi poate oferi unui copil îndrumarea și sprijinul de care are nevoie pentru ca acesta să fie motivat să continue studiile. Printr-un plan bine pus la punct, consilierul va reuși să îl stimuleze prin crearea unui context favorabil pentru cel mic, astfel încât performanțele școlare să nu fie afectate, ci din contră, îmbunătățite. 

Atunci când contextul economic îi împinge pe părinți să plece în străinătate pentru asigurarea unui nivel de trai mai bun, este important ca orice copil să aibă sprijin, atât din partea părinților, cât și din partea unei persoane cu experiență în domeniu, precum consilierul educațional. Prin intermediul programului PROeducație ne propunem să sprijinim copiii din mediile defavorizate prin diverse proiecte și tabere, dar și prin suport financiar. Dacă educația stă la baza dezvoltării copiilor, este datoria noastră să ne asigurăm că aceștia vor avea toate resursele necesare pentru a continua studiile. Poți descoperi mai multe despre proiect chiar  aici (https://www.proiect-proeducatie.ro/). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *