Cum motivezi copiii din mediile defavorizate să continue studiile în absența părinților? - PROEDUCAȚIE
Skip to content
Home » Blog » Cum motivezi copiii din mediile defavorizate să continue studiile în absența părinților?

Cum motivezi copiii din mediile defavorizate să continue studiile în absența părinților?

Educația este unul dintre cele mai importante aspecte în dezvoltarea și conturarea unui copil. Deși accesul la educație este gratuit și încurajat, copiii proveniți din medii defavorizate, ai căror părinți au ales să plece la muncă în străinătate pentru oferirea unui viitor mai bun, sunt adesea predispuși să neglijeze acest aspect. Copiii pot întâmpina dificultăți atunci când nu au parte de susținere și motivație, la care se adaugă și schimbările emoționale prin care trec. În continuare, povestim despre 5 modalități prin care părinții plecați în străinătate se pot asigura că cei mici își vor continua studiile. 

Comunicare permanentă:

Mai mult decât oferirea unui trai decent, copiii au nevoie de susținere și de o comunicare constantă cu părinții. Trebuie să se simtă ascultați și să aibă un cadru în care pot să își exprime liber sentimentele. În acest sens, încurajăm părinții care lucrează în străinătate să se asigure că stabilesc regulat interacțiuni video sau telefonice. Implicarea poate să vină și de la distanță, astfel încât copilul să simtă că părinții sunt prezenți și interesați de tot ceea ce se întâmplă în viața acestuia. 

Conturați un plan:

copiii sunt mult mai stimulați atunci când știu foarte clar ceea ce au de făcut. Astfel, poți concepe alături de cel mic o serie de obiective educaționale pe care să le atingă. Discutați fiecare aspect în parte și, cel mai important, despre obstacolele care pot interveni în acest parcurs. Oferă-i soluții pentru diverse situații și proiectează modul în care se va simți atunci când va reuși să îndeplinească toate obiectivele pe care și le propune pentru școală. 

Sprijină reușitele:

fiecare victorie, fie ea cât de mică, este importantă pentru copii. Astfel, fie că este vorba de o notă bună la un test, fie că și-a făcut temele sau s-a implicat într-o activitate extracuriculară, este important ca celui mic să îi fie recunoscute reușitele. În acest fel, acesta va rămâne mai motivat și mai determinat să se țină de treabă și să aibă rezultate cât mai bune la școală. 

Locul dedicat pentru învățat:

în funcție de posibilități, este important ca cel mic să aibă un loc dedicat în care poate să lucreze în liniște, la temele pe care le are de făcut. Conturează un spațiu confortabil, dar interactiv, un spațiu despre care copilul să știe că reprezintă un loc dedicat pentru dezvoltarea lui educațională. 

Implică-te cât de mult:

fii la curent cu toate progresele pe care le face și lucrurile pe care le face la școală. Încurajează-l pe cel mic să îți povestească despre lecțiile pe care le învață sau despre lucrurile noi pe care le descoperă la școală. Pune cât mai multe întrebări pentru a-l stimula și pentru a-i arăta că ești interesat de ceea ce se întâmplă pe plan educațional. 

Uneori, situațiile din mediile favorizate pot fi obstacole pentru cei mici în dezvoltarea lor la școală, însă indiferent de condiții, cei mici trebuie încurajați să se țină de învățat. Chiar dacă ești la distanță, te poți implica activ în creșterea și educația copilului, iar în acest sens trebuie să îți faci un plan pentru a te asigura că îl vei susține prin toate mijloacele. 

Proiectul PROeducație își propune să influențeze într-un mod pozitiv rata abandonului în România, prin oferirea unui cadru în care copiii sunt încurajați să își continue studiile prin diverse activități și prin susținere financiară. Investiția în educație reprezintă una dintre cele mai importante investiții pe care le poți face pentru viitorul copiilor. Te invităm în continuare aici (https://www.proiect-proeducatie.ro/) pentru a descoperi mai multe despre proiectul nostru. 

2 thoughts on “Cum motivezi copiii din mediile defavorizate să continue studiile în absența părinților?”

  1. Bun găsit!
    Mă numesc Dragomir Mărioara și sunt cadru didactic și director adjunct la Școala Gimnazială Făcăeni, județul Ialomița. Doresc sa mă implic în acest proiect.
    Aștept informații din partea dumneavoastră.
    Va mulțumesc!

    1. Va multumim pentru interesul acordat.

      Campania de informare si constientizare se face pentru a atrage atentia asupra efectelor plecarii parintilor in strainatate asupra copiilor.

      Activitatea de inscriere in cadrul proiectului “PROeducatie – Program de stimulare a participarii la educatie a copiilor cu
      parinti plecati la munca in strainatate”, Contract: POCU/784/6/24/139696 s-a incheiat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *